Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie

20. 12. 2006

HistorieObrazek

V 17.století koupili Nizozemci ostrov Manhattan za tretky v hodnotě 60 florinů (později odhadováno na ekvivalent 24 USD) od indiánů a založili zde osadu Nieuw-Amsterdam. Tu však roku 1664 Angličané obsadili a přejmenovali ji na New York, na počest vévody z Yorku. Až do výstavby kanálu spojujícího řeku Sv. Vavřince s Atlantským oceánem, město nemělo téměř žádný význam. Poté se ale stalo pulsujícím přístavem a bránou do Ameriky.

V 19. století dorazila jako francouzský dar Socha svobody na své dnešní místo. Koncem 19. století už proudily davy dělníků z Brooklynu a New Jersey na Mannhatan, což zatěžovalo všechny newyorské mosty, takže byl postaven tunel pod řekou Hudson a na začátku minulého století (1904) i první trasa metra. Manhattan byl rozšířen, uprostřed byl zřízen veliký Central Park a na ostrově se usídlilo množství institucí.

Ve 20. letech 20. století se začaly stavět první mrakodrapy - Woolworth Building, Chrysler Building a Empire State Building (1931), který až do roku 1973 byl nejvyšší stavbou ve městě (na jeho střeše měly přistávat dokonce i vzducholodě, z kteréhožto plánu nakonec sešlo). V 50. letech zde vznikla koncepce moderního mrakodrapu. Roku 1973 zde bylo postaveno Světové obchodní centrum, tzv. Dvojčata, která byla nakrátko nejvyššími budovami světa a po 28 let dominantou města. Teroristé se je pokoušeli zničit v roce 1993 ale podařilo se jim to až 11. září 2001.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář