Jdi na obsah Jdi na menu
 


Demografie Spojených států

31. 3. 2007

Demografie Spojených států je poměrně pestrá, jelikož území státu bylo osídleno převážně imigranty, kteří do USA přijeli z celého světa. Několik kolonizačních vln mělo různé složení v závislosti na zemi původu.

Spojené státy americké jsou zemí imigrantů, díky tomu mají velmi rozmanité obyvatelstvo. Lidé sem přicházeli za lepším životem, utíkali před chudobou a před náboženským utlačováním. Ve Spojených státech poté nalezli svobodu a mohli začít nový život. K imigraci také přispěly zlaté horečky a vidina rychlého zbohatnutí. V předchozích staletích se do USA stěhovali hlavně Evropané, dnes jsou to Asiaté a imigranti z Latinské Ameriky. V roce 2006 překročil počet obyvatel USA 300 milionů.

Mapa ukazuje osídlení USA jednotlivými národnostmi.
 Mapa ukazuje osídlení USA
 jednotlivými národnostmi.
(pro větší náhled jděte do galerie)

 Rasové složení

Podle odhadů Amerického sčítacího úřadu (United States Census Bureau, www.census.gov) z roku 2005, vypadá rasové složení USA takto:

  • Bílí Američané, 74,7%, nebo něco kolem 215,3 milionu. Tento pojem zahrnuje osoby původem z Evropy, Severní Afriky, Středního Východu (např. Arabové) a z Střední Asie. Dále osoby Hispánského původu (Hispanoameričany nebo Hispánce), kteří se z rasového hlediska považují za bělochy.
  • Černoši nebo Afričtí Američané, 12,1% (asi 34,9 milionu)
  • Asijští Američané, 4,3% (12,5 milionu)
  • Američtí Indiáni, 0,8 % (2,4 milionu)
  • Původní obyvatelé Havaje a ostatní Pacifičtí ostrované, 0,1 % (0,4 milionu)
  • Dvě nebo více ras, 1,9 % (5,6 milionu)
  • Ostatní, 6 % (17,3 milionu)

Tato čísla zahrnují i takové osoby, které se označují jako Hispánci. Od sčítání z roku 2000, znamená termín „Hispánec“ takového člověka, který má Španělské kořeny. Ať už je to rodilý Španěl, nebo osoba z Latinské Ameriky,(Latinská Amerika byla osídlena Španěly kteří se později smísili s místními Indiány) např. z Mexika, Portorika, Kuby, Kolumbie, atd. Rasa je totiž při Americkém sčítání lidu jedna věc, zatímco Hispánský původ („Hispánskost“) věc druhá. Proto může být člen jakékoliv rasy zároveň Hispánec. Tyto osoby většinou hovoří Španělsky.

  • Hispánci, (zároveň členy jedné z výše uvedených ras) tvoří 14,5% obyvatelstva, což odpovídá asi 42 milionům.
    • Z tohoto počtu se 47,9% pokládá z rasového hlediska za Bělochy, 42,2% za Ostatní (většinou Mestice, atd.) 2% za Černochy a 1,6% za ostatní rasy (Asiaty, Indiány, atd.).
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář