Jdi na obsah Jdi na menu
 


Teroristické útoky 11. září 2001

Útoky z 11. září 2001 byly sérií koordinovaných teroristických útoků, které se uskutečnily 11. září 2001 ve Spojených státech amerických. Podle oficiálního vyšetřování 19 mužů spojených s militantní islámskou organizací al-Kájda uneslo 4 letadla letící na komerčních linkách společnosti American Airlines a United Airlines. Dvě z nich (Let American Airlines č. 11, Let United Airlines č. 175) narazila do Světového obchodního centra v New Yorku a způsobila jejich zničení. Třetí letadlo (Let American Airlines č. 77) narazilo do Pentagonu, sídla Ministerstva obrany Spojených států amerických v hlavním městě USA, Washingtonu. Čtvrté letadlo (Let United Airlines č. 93) se zřítilo v neobývané oblasti v Pensylvánii po souboji mezi teroristy a pasažéry o ovládnutí letadla. Letadlo letělo na Washington a spekuluje se, že mělo za cíl zasáhnout Bílý dům a nebo americký Kapitol. Při útocích zahynulo celkem asi 3000 lidí.

Proč se věže WTC zřítily

Obrazek

Při hledání odpovědí je třeba si uvědomit, že teroristé unesli a použili jako zbraň velká dopravní letadla typu Boeing 767 či 757, která byla plně natankovaná, jelikož vyrazila z východního pobřeží USA na transkontinentální let. Jejich cílem mělo být Los Angeles na západním pobřeží USA.

Analýza

Jako první byla zasažena v blízkosti 95. podlaží Severní věž. O chvíli později byla zasažena i Jižní věž v blízkosti 60. podlaží. Videozáznamy potvrzují, že při nárazech bylo zničeno hned několik externích skříňových štítů na více než jednom poschodí. Také se na některých poschodích poškodily klíčové podporné systémy a prvky konstrukce jádra. Následná exploze asi 90 000 litrů leteckého paliva zničila další štíty na protilehlých stranách a pravděpodobně narušila i vnitřní statiku mrakodrapů. Požár leteckého paliva dosahujíci teploty 900 až 1 050 °C fatálně poškodil v průběhu následující hodiny všechno, co drželo poschodí věží pohromadě nad a pod sebou. Ocel začíná měknout už při 450 °C, a tak nosné konstrukce budov povolily. Následně došlo k řetězové reakci, kdy poschodí nad místem srážky postupně klesala a narážela na poschodí pod místem srážky. Výškové budovy WTC se jednoduše „poskládaly jako domečky z karet“.

Stavební inženýři se shodují v tom, že konstrukce budov byla velmi silná a dobře realizovaná, protože díky tomu vydržely mrakodrapy ještě hodinu po náraze stát a tím zachránily tisíce životů dokončením částečné evakuace. Také připouštějí, že kolaps budov při takových vysokých teplotách s takovém velké množství leteckého paliva byl absolutně nevyhnutelný.

Zničení WTC jako největší pojistná událost způsobená člověkem v historii

Ve vyšetřovací zprávě FBI se uvádí, že teroristé měli k dispozici na útoky na americké cíle půlmiliónový rozpočet. Sumu přibližně 500 tisíc USD odeslali z Německa na účet jednoho z teroristů. Odhaduje se, že teroristé za tuto „cenu“ způsobili škody jen v New Yorku ve vyši 40 miliard dolarů. V této astronomické sumě je už zahrnuté vyčištění Ground Zero, přebudování podzemních chodeb a metra. Jelikož v New Yorku a konkrétně ve WTC sídlilo několik společností s celosvětovou působností, dosah tragických událostí se poměrně rychle promítl do oblasti financí, hlavně však do pojišťovnictví.

Mezi prvními informacemi z New Yorku se objevily i první obavy pojišťoven z USA, ale i z Evropy. Oprávněně se domnívaly, že náhrada škod po teroristických útocích v USA dosáhne několik miliard dolarů. I největší světová pojišťovna, mnichovská Rück, vyslovila obavy z velkého finančního zatížení. Protože byl náraz letadel záměrným útokem a teroristické činy patří do souboru událostí krytých pojišťovnami v USA, pojišťovny musí vyplatit pojistné sumy. Hodnota akcií pojišťovacích gigantů jako jsou Generali, Munich Re., Allianz a Swiss Re. v reakci na zprávy o útocích prudce klesla. Je zajímavé, že právě 11. září měl na 88. poschodí WTC jednat jeho majitel s právníky o důsledcích případného teroristického útoku na obě budovy. Larry Silverstein si Světové obchodní centrum pronajal na 99 roků teprve v srpnu 2001. Pojišťovny nepočítaly s tím, že obě budovy WTC budou zničeny současně anebo krátce po sobě, proto nebyly pojištěné dostatečně vysoko. Vlastně pojištěná byla jen jedna věž. Nikdo totiž nepředpokládal, že by mohly spadnout obě naráz. Odvoz 1,3 miliónů tun železa, betonu a ostatního znehodnoceného materiálu a vyčištění místa, kde stála „dvojčata”, stálo 7 miliard USD. Stavitelé věže měli dostat od pojišťovny jen 1,5 miliardy dolarů, což je jen o něco více než byly náklady na postavení centra v 70. letech. Těsně před pádem „dvojčat” však tyto budovy ohodnotily na 5 miliard USD.


Pozor ! Toto nebyl atentát, ale pojišťovací podvod!
Zde je video s důkazy:
http://knowhow.gzk.cz/categories/54-Fakta-katastrofy-11zari-2001

Obrazek


Obrazek


Obrazek


Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

kokoti divni

(josef, 25. 6. 2010 12:40)

hruzzzzzzzzaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa mocccccccccccccccc

divni

(josef, 25. 6. 2010 12:39)

je to smutni moc

hruza

(michal, 3. 5. 2010 14:29)

to jo mas recht

utok na dvojcata

(deniska , 10. 2. 2010 22:06)

bylo to hrozny co se stalo neumim si to ani v tech nejhorsich snech predstavit kolik lidi tam zahynulo chybou nikoho kolik rodin prislo o tatu , mamu a pritom za nic nemohli v ten den jsem mela svatek a slavila ale kdyz jsem vydela tohle tak je to uplne to nejhorsi co jsem ve svem zivote vydela nemuzu rict ze to chapu to nepochopi nikdy nikdo ale je mi silene lito lidi kteri tam nikoho stratili myslim ze bysme si meli vazit zivota ktery mame a nepromeskat ani jednu minutu stavaji se i horsi veci je to hruza

jjjjjjjjjjjjjjjjj

(jkjhzzjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj, 26. 11. 2009 19:55)

hhhhh

(njn =(, 2. 10. 2009 19:18)

Byly va špatné chvíly na špatném místě!=(

world trade center

(MalyMiris, 14. 9. 2009 17:51)

je to moc smutny chudaci lidi co tam byli zrovna vtu dobu co se to tam stalo :(

USA is best!!!

(dgxd, 13. 9. 2009 12:41)

Fandím USA je to best stát!!! Je mi moc líto co se stalo 11.9. ale: no jo češi nemaj žádnou úctu! jste tady jen pro ostudu, konspirátoři zas věří nesmyslům. česko je pěkně posraný!!!

Videl som to

(Robo, 3. 7. 2009 9:36)

Videl som to, a ja tiez neverim tomu ze to bol teroristicky utok, ale co moze vedet o krize?

Mudruland II

(Mr. Dawi, 2. 7. 2009 15:22)

Lepší bejt šikula neš drzej!! Videl si to video na který tady mam odkaz ?! Jestli ne tak se na něj podívej a snad ti to dojde =oD

Mudruland

(Robo, 2. 7. 2009 15:18)

Ty si nejaky mudry pocuvaj, ty vsetko tak dobre vies? vies aj co sa skovava za stenami oblasti 51??? to by som moc rad vedel, ty sikula

Na paloučku u lesa :-)

(Elka, 19. 4. 2009 13:36)

Kdo věří, že to byl teroristický útok, je tak trošku bzuk :-)
Byla to plánovaná demolice - kým asi?
A myslíte si, že současná ekonomika není jen fikce?
Že "krize" je náhoda? .....probuďte se, čmeldové!!!

hajzlová

(Filip, 6. 2. 2009 8:36)

nechápu jak někdo může bejt taková svině a zhodí pýchu NY protože já jsem byl na WTC a byla to krása.Tohle udělá fakt člověk mentálně narušenej oni to maj dobrý protože oni v tý jejich poušti nebo co to tam maj nemají žádný baráky blbečkové

world trade center

(new york, 23. 10. 2008 6:51)

sou to píčusové zamrdaný, bych je povesil za koule do pruvanu zmrdy islámský

smutny

(Ludmilka_=o), 19. 9. 2008 20:36)

muzu rict,ze mi nad tim stoji docela rozum:(kdyz se to stalo bylo mi akorat 11 takze si pamatuju na tu tezkou paniku a strach tech lidi jenze sem si to nejak moc neuvedomovala dochazi mi to az ted,kdyz tady ty Amici chtej postavit radar,verte mi lidi budeme to my kdo si to nakonec odnese...

wtc

(Jony, 17. 9. 2008 14:03)

díky za informace

Ehmmm

(jimko, 14. 9. 2008 13:46)

Nejvíc je mi fakt docela líto těch rodin kterym tam někdo umřel, musí to bejt hrozný ! Ale mluvit takovejmahle sprostejma slovama by ste taky neměli. Připomínáte mi pak spíš ty co to udělali než ty co litujou těch lidí - jim asi nadávky nepomůžou ne ?!

dvojcata

(hjrzkjzu, 11. 9. 2008 21:10)

je jich skoda. byli moc heyke. a umrelo moc lidi. je to smutny den . umreli lidem pratele. a spadlidvojcata.

Zamyslení

(gallic, 25. 6. 2008 22:50)

Tak to video me fakt dost zamotalo hlavu cemu ma clovek tet verit ja teda osobe neverim nikomu ale tohle je dost spekulativni dost rad bych si pohovoril z Bushem osobne ,ja toho blbce i tu jejich familiji moc nemusim jetli nekdo tenhle svet hodi do sracek tak to bude vlada USA.Nejsem zadnej Islamista ale americani se serou kam nemaj ty kvuli ty rope nevedej co si maj zteky znicit tak to odsraly dvocata,a prdelkarska Ceska Republika jim tet leze do prdele zerou jim ty jejich sracky.Dekuji za pozornost.

Dawy

(11.9.2001 New York DAWY, 15. 6. 2008 11:21)

nepište prosím takove sproste zpravy muže se vám zablokovat počitač a jen ám movc líto co se stalo bo to jsem já kod dal tady stranky at nemusím letet letadlem doufám že nikdo z vás nepojede letadlem někam bo to hlásili ve zpravach že jsou dalši teroristicke utoky aji v číne 485 m a 471 pater tak to nezkoušejte fakt jedte autem nebo lodi letadlem to radši ne bo opravdu hrajete si se životem tak opravud nenechte se zabít a uděllat sebvraždu dávam dobre rady tak mi prosím vás píšte aji na jine ty událostzi třeba ny police a tak dále jo ? tak ahoj Dawy a ještě moje žena Marry pappapapapap