Jdi na obsah Jdi na menu
 


Teroristické útoky 11. září 2001

Útoky z 11. září 2001 byly sérií koordinovaných teroristických útoků, které se uskutečnily 11. září 2001 ve Spojených státech amerických. Podle oficiálního vyšetřování 19 mužů spojených s militantní islámskou organizací al-Kájda uneslo 4 letadla letící na komerčních linkách společnosti American Airlines a United Airlines. Dvě z nich (Let American Airlines č. 11, Let United Airlines č. 175) narazila do Světového obchodního centra v New Yorku a způsobila jejich zničení. Třetí letadlo (Let American Airlines č. 77) narazilo do Pentagonu, sídla Ministerstva obrany Spojených států amerických v hlavním městě USA, Washingtonu. Čtvrté letadlo (Let United Airlines č. 93) se zřítilo v neobývané oblasti v Pensylvánii po souboji mezi teroristy a pasažéry o ovládnutí letadla. Letadlo letělo na Washington a spekuluje se, že mělo za cíl zasáhnout Bílý dům a nebo americký Kapitol. Při útocích zahynulo celkem asi 3000 lidí.

Proč se věže WTC zřítily

Obrazek

Při hledání odpovědí je třeba si uvědomit, že teroristé unesli a použili jako zbraň velká dopravní letadla typu Boeing 767 či 757, která byla plně natankovaná, jelikož vyrazila z východního pobřeží USA na transkontinentální let. Jejich cílem mělo být Los Angeles na západním pobřeží USA.

Analýza

Jako první byla zasažena v blízkosti 95. podlaží Severní věž. O chvíli později byla zasažena i Jižní věž v blízkosti 60. podlaží. Videozáznamy potvrzují, že při nárazech bylo zničeno hned několik externích skříňových štítů na více než jednom poschodí. Také se na některých poschodích poškodily klíčové podporné systémy a prvky konstrukce jádra. Následná exploze asi 90 000 litrů leteckého paliva zničila další štíty na protilehlých stranách a pravděpodobně narušila i vnitřní statiku mrakodrapů. Požár leteckého paliva dosahujíci teploty 900 až 1 050 °C fatálně poškodil v průběhu následující hodiny všechno, co drželo poschodí věží pohromadě nad a pod sebou. Ocel začíná měknout už při 450 °C, a tak nosné konstrukce budov povolily. Následně došlo k řetězové reakci, kdy poschodí nad místem srážky postupně klesala a narážela na poschodí pod místem srážky. Výškové budovy WTC se jednoduše „poskládaly jako domečky z karet“.

Stavební inženýři se shodují v tom, že konstrukce budov byla velmi silná a dobře realizovaná, protože díky tomu vydržely mrakodrapy ještě hodinu po náraze stát a tím zachránily tisíce životů dokončením částečné evakuace. Také připouštějí, že kolaps budov při takových vysokých teplotách s takovém velké množství leteckého paliva byl absolutně nevyhnutelný.

Zničení WTC jako největší pojistná událost způsobená člověkem v historii

Ve vyšetřovací zprávě FBI se uvádí, že teroristé měli k dispozici na útoky na americké cíle půlmiliónový rozpočet. Sumu přibližně 500 tisíc USD odeslali z Německa na účet jednoho z teroristů. Odhaduje se, že teroristé za tuto „cenu“ způsobili škody jen v New Yorku ve vyši 40 miliard dolarů. V této astronomické sumě je už zahrnuté vyčištění Ground Zero, přebudování podzemních chodeb a metra. Jelikož v New Yorku a konkrétně ve WTC sídlilo několik společností s celosvětovou působností, dosah tragických událostí se poměrně rychle promítl do oblasti financí, hlavně však do pojišťovnictví.

Mezi prvními informacemi z New Yorku se objevily i první obavy pojišťoven z USA, ale i z Evropy. Oprávněně se domnívaly, že náhrada škod po teroristických útocích v USA dosáhne několik miliard dolarů. I největší světová pojišťovna, mnichovská Rück, vyslovila obavy z velkého finančního zatížení. Protože byl náraz letadel záměrným útokem a teroristické činy patří do souboru událostí krytých pojišťovnami v USA, pojišťovny musí vyplatit pojistné sumy. Hodnota akcií pojišťovacích gigantů jako jsou Generali, Munich Re., Allianz a Swiss Re. v reakci na zprávy o útocích prudce klesla. Je zajímavé, že právě 11. září měl na 88. poschodí WTC jednat jeho majitel s právníky o důsledcích případného teroristického útoku na obě budovy. Larry Silverstein si Světové obchodní centrum pronajal na 99 roků teprve v srpnu 2001. Pojišťovny nepočítaly s tím, že obě budovy WTC budou zničeny současně anebo krátce po sobě, proto nebyly pojištěné dostatečně vysoko. Vlastně pojištěná byla jen jedna věž. Nikdo totiž nepředpokládal, že by mohly spadnout obě naráz. Odvoz 1,3 miliónů tun železa, betonu a ostatního znehodnoceného materiálu a vyčištění místa, kde stála „dvojčata”, stálo 7 miliard USD. Stavitelé věže měli dostat od pojišťovny jen 1,5 miliardy dolarů, což je jen o něco více než byly náklady na postavení centra v 70. letech. Těsně před pádem „dvojčat” však tyto budovy ohodnotily na 5 miliard USD.


Pozor ! Toto nebyl atentát, ale pojišťovací podvod!
Zde je video s důkazy:
http://knowhow.gzk.cz/categories/54-Fakta-katastrofy-11zari-2001

Obrazek


Obrazek


Obrazek


Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

davied

(David, 16. 5. 2008 18:45)

je to krvák

11.zari 2001

(administator, 11. 3. 2008 10:18)

Zdravím, chci jenom napsat takovou důležitou správu že tohle nebyl atentát ale pojišťovací podvod!
Zde je video s důkazy: http://knowhow.gzk.cz/categories/54-Fakta-katastrofy-11zari-2001

...

(tomáš, 13. 2. 2008 7:48)

jsou to jenom zmrdi ktery newi co delat kurvy jedni zasrany ja bych jim dal peklo chcipnete tam kde bydlite nas nech te bejt muzete zabijet ty vase skurveny matky pojebani jste jenom mrtky sorry ze musim byt tak vurgarni ale jinak se to neda rist

11.září 2001

(Flóra, 15. 11. 2007 14:32)

Je nám moc líto,co se stalo. Je hrozné co lidi udělají ve jménu náboženství. Hrůůůůůůza!!!!!!!!!!